Igangværende Lektion
Kursus indhold
Kursusindhold

ER KOSTTILSKUD FARLIGE?

Af og til hører man i medierne forskellige varianter af, at kosttilskud er farlige. Det er som regel ukritiske gengivelser af undersøgelser, som godt kunne trænge til lidt flere vinkler. 

F.eks. har TÆNK flere gange lavet kritiske deklarationstests af børnevitaminer. Imidlertid baserer hele TÆNK’s resultater sig på nogle ADT’er (Anbefalet Daglig Tilførsel), som må anses for videnskabeligt set forældede og utilstrækkelige, samt nogle Sikkerhedsgrænser, som hviler på et ret usikkert og delvist forældet grundlag.

De danske ADT’er læner sig i meget høj grad op af de amerikanske RDA-værdier (Recommend Daily Allowance). Men RDA-værdierne er blevet til på et meget spinkelt grundlag, og derfor er det dybt bekymrende, at de får lov til at danne grundlag for de herskende anbefalinger. De blev til over en 6-9 måneders periode og tog udgangspunkt i, hvad voksne har brug for, så de ikke får mangelsymptomer.
Men der er behov for langt mere vidtgående undersøgelser, over tid og med en bredere sammensat befolkningsgruppe.
Det er langtfra heller ikke ensbetydende med, at det er optimale doser.


Der har aldrig været så meget som ét dokumentet tilfælde af dødsfald i USA som følge af overdosis kosttilskud. Og det selv om amerikanere tager kosttilskud i langt større doser, end vi ser herhjemme.

Man skal også huske, at det har stor betydning, hvilken form vitaminerne og mineralerne ligger i. Og, ikke mindst, at de indgår i et kompliceret samspil. Derfor kan man ikke få ordentlige resultater ved at give forsøgspersonerne store doser af et enkelt vitamin eller mineral, hvis man ikke er opmærksom på øvrige tilskud. Det er simpelthen ikke en farbar vej, hvis man vil sige noget kvalificeret om, hvor stor en dosis der skal til, før et enkelt vitamin eller mineral er ”farligt”.